Sezon zbiorów bzu czarnego

Bez czarny pochodzi z Ameryki Północnej, jest liściastym, rozłożystym krzewem, który jest uprawiany głównie z powodu małych, jadalnych jagód. Jagody te są gotowane i używane w syropach, dżemach, konfiturach, ciastach, a nawet w winie. Ważne jest, aby wiedzieć, kiedy jest czas zbioru jagód bzu czarnego, zwłaszcza przy produkcji wina. Jagody używane do produkcji wina muszą być w szczytowej fazie dojrzałości. Kiedy więc owoce bzu czarnego są dojrzałe? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej.

Zbieranie bzu czarnego

Bez czarny to łatwa w uprawie, nieinwazyjna roślina, która jest atrakcyjnym dodatkiem do krajobrazu, zwłaszcza z kępą dużych, białych kwiatów w lecie, które zamieniają się w wiązki czarnych, jadalnych jagód. Bez czarny kwitnie pod koniec czerwca, więc roślina jest mniej podatna na późne wiosenne przymrozki. Podgatunek Sambucus nigra L., bzu czarnego europejskiego, bzu czarnego pospolitego lub amerykańskiego występuje w środkowych i wschodnich Stanach Zjednoczonych oraz południowo-wschodniej części Kanady. Bez czarny jest bogaty w witaminę C i zawiera więcej fosforu i potasu niż jakiekolwiek inne owoce uprawiane w warunkach umiarkowanych. Tradycyjnie, nie tylko jagody, ale również korzenie, łodygi i kwiaty są wykorzystywane medycznie. Wyciągi z liści były stosowane jako środki odstraszające owady i środek owadobójczy w leczeniu chorób grzybiczych roślin, takich jak mączniak lub plama na liściach. Jagody są bardzo drobne i rodzą się w kępkach (cymesach), co bardzo utrudnia jakiekolwiek mechaniczne zbieranie owoców bzu czarnego. Z tego powodu, a także dlatego, że owoce bzu czarnego nie są łatwo przewożone, produkcja handlowa bzu czarnego jest niewielka lub wręcz nie ma miejsca. Tak więc, trzeba będzie po prostu sadzić własne! Czarny bez kwitnie w wilgotnej, żyznej, dobrze zdrenowanej glebie. Są tolerancyjne na różne rodzaje gleb, jednak preferują te o pH pomiędzy 5,5 a 6,5. Rośliny bzu czarnego sadzimy wiosną, rozstawiając rośliny w odległości od 2 do 3 m. Ze względu na płytkie systemy korzeniowe bzu czarnego ważne jest, aby utrzymać je dobrze nawodnione przez pierwszy rok do momentu ich powstania. Bez czarny można zakupić w szkółce lub rozmnażać własną roślinę z sadzonek pobranych w czasie, gdy roślina jest uśpiona.

Jeśli masz nadzieję zbierać duże ilości bzu czarnego, ważne jest, aby go nawozić. Przy sadzeniu należy stosować obornik lub kompost. Następnie wczesną wiosną należy nawozić ilością 56,5 g. azotanu amonu lub 2,5 kg. azotanu amonu w ilości 10-10-10- na każdy rok wzrostu roślin.

Sezon zbiorów bzu czarnego

Niewielka ilość owoców bzu czarnego zostanie wyprodukowana w pierwszym roku uprawy, lecz najbardziej produktywne zbiory będą miały miejsce w drugim roku uprawy. Wynika to z faktu, że co roku z owoców czarnego bzu wypuszcza się wiele nowych lasek. Laski osiągają pełną wysokość w pierwszym sezonie, a w drugim rozwijają boczne gałęzie. Kwiaty, a więc i owoce, rozwijają się na końcach przyrostów w sezonie, a zwłaszcza na bokach. Dlatego też laski z drugiego roku bzu czarnego są najbardziej owocne. W trzecim roku produkcja owoców zaczyna słabnąć, zwłaszcza na nieprzycinanych gałęziach bzu czarnego. Aby zachować wigor rośliny, należy przycinać ją co roku. Wczesną wiosną, gdy roślina jest uśpiona, należy usunąć wszystkie martwe, połamane lub słabe pędy w wieku powyżej trzech lat. Pozostawić równą liczbę lasek jedno-, dwu- i trzyletnich. Ptaki również uwielbiają te owoce i może być za późno na zbiór owoców bzu czarnego, jeśli zauważysz stada ptaków sycących się na Twoim potencjalnym zbiorze. Jeśli planujesz zbiory, być może będziesz musiał pokryć rośliny siatką. Kiedy więc owoce bzu czarnego są dojrzałe? Sezon zbioru bzu czarnego trwa zazwyczaj od połowy sierpnia do połowy września, w zależności od regionu i odmiany. Kiście jagód dojrzewają przez okres od pięciu do 15 dni. Po osiągnięciu dojrzałości należy zebrać owoce i zerwać je z grona. Jagody należy przechowywać w lodówce i wykorzystać je jak najszybciej. Produkcja jagód dzikiego bzu czarnego na dojrzałych roślinach może wynosić od 5,5 do 7 kg. na roślinę, dużo zarówno dla ptaków jak i ludzi.